Activepharm Labs Sp. z o.o.
59-220, Legnica, Jana Brzechwy 6
Odkryj niesamowite właściwości kurkumy, które sprawiają, że jest ona coraz bardziej popularna w kuchni oraz medycynie naturalnej. Kurkuma zawiera kurkuminę, substancję aktywną o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Dzięki tym właściwościom, kurkuma może przyczynić się do poprawy zdrowia serca, mózgu oraz układu pokarmowego.
Warto wiedzieć, że kurkuma jest również składnikiem tradycyjnych potraw kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. W Polsce można ją spotkać w postaci przyprawy żółtego koloru, która dodaje smaku i barwy potrawom takim jak zupy, gulasze czy risotto. Kurkuma może być również wykorzystana do przygotowania napojów, na przykład złotego mleka, które jest połączeniem mleka roślinnego z kurkumą i innymi przyprawami.
Chociaż kurkuma jest powszechnie uważana za bezpieczną, warto pamiętać o umiarkowanym jej stosowaniu. W przypadku nadmiernego spożycia mogą wystąpić skutki uboczne takie jak bóle brzucha czy nudności. Przed wprowadzeniem kurkumy do swojej diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie jeśli przyjmujemy leki przeciwzakrzepowe lub mamy problemy z wątrobą.